Wat is MDT?

MDT is de afkorting van maatschappelijke diensttijd. Doe je mee met MDT, dan ontdek je je talenten en doe je tegelijkertijd iets voor een ander. Ook ontmoet je nieuwe mensen en maak je onze samenleving sterker.

Ontdek waar je goed in bent!

Tijdens MDT leer je veel over jezelf, over wat je kunt en leuk vindt. Je krijgt een eigen begeleider, volgt trainingen die je zelf interessant vindt en krijgt vaak ook een certificaat. Handig voor je cv, bij het maken van bijvoorbeeld een studiekeuze, de volgende stap voor je toekomst of het vergroten van je netwerk.

Animatiefilm "wat is MDT'

Wanneer doe jij MDT?

MDT doe je in je vrije tijd of in een tussenjaar. Soms kan het ook onder schooltijd. Van een paar uur per week tot een paar dagen, dat is jouw keuze. Maak bijvoorbeeld met andere jongeren je eigen televisieprogramma, zet je in voor de natuur of help ouderen bij jou in de buurt. Bijna alles kan. Kies zelf welke MDT bij je past.

Dus ben je tussen de 14 en 27 jaar? Doe mee met MDT en ervaar het zelf!

Promo van het MDT-Project "Jong Geleerd i Jong Gedaan"

Krijg ik betaald voor MDT?

Voor de uren die je gaat besteden aan het MDT–traject krijg je een vergoeding. Ook de kosten die je moet maken voor je MDT-project worden vergoed. En als er geld nodig is voor de uitvoering van je project, kun je dit via onze MDT-jongeren-coach aanvragen. In totaal mag je € 500,- uitgeven. Je doet vrijwillig mee aan MDT, maar er wordt wel inzet van je verwacht!

"Jong Geleerd is Jong Gedaan"

HOPE XXL biedt met dit MDT-traject aan 1260 jongeren een Maatschappelijke Diensttijd aan. Zij gaan door het uitvoeren van zogenaamde trachtprojecten (Tr8-projecten) iets leuks doen voor zichzelf waarvan de uitkomst nog niet vaststaat. De jongeren gaan zichzelf beter leren kennen en hun talenten ontwikkelen. Ze worden onderdeel van MDT en gaan anderen helpen, ontmoeten en ervaringen opdoen. Daarom heet het MDT-traject van HOPE XXL: “Jong Geleerd is Jong Gedaan”. Als deelnemer aan dit MDT-traject gaan de jongeren in een periode van zes maanden, gedurende tachtig uur, één of meerdere Tr8-projecten uitvoeren. 

Waar kan ik terecht als ik vragen heb om mee wil doen?

Met Jong Geleerd is Jong Gedaan richten wij ons met name in Gelderland op leerlingen die in Duiven op het Candea College, in Zevenaar en Didam op het Liemers College en in Elst op Lyceum Elst zitten. Wie in De Liemers een MDT-project wil doen en behoefte heeft aan meer of extra persoonlijke begeleiding kan terecht bij Special Challenges. In de overige provincies zorgt Het Debatbureau uit Den Haag voor de werving en begeleiding van jongeren die mee (willen) doen met Maatschappelijke Diensttijd.

Kies, voor meer informatie, of als je mee wilt doen met MDT, hieronder voor een van de opties: